Wednesday, February 25, 2009

Vandalism at work in Bernama's parking lot

Once again, I am posting another development in Bernama. One of the national news agency's staff requested me to highlight this latest development - vandalism. Bernama staff, in particular those serving under the original Bernama, seeks my help to highlight things that they considered should be exposed and hopefully, amicably solved by the management. For the record, way back in early 70's, I was involved in the setting up of what is known today as KPPB, (the staff union), later I served Kelab Kakitangan Bernama as its honorary secretary and president. Just for the record.

The staff concerned told me that yesterday (Feb 24), a female staff car was smashed up by unknown person or persons but, unfortunately for some unexplained reasons, the CCTV did not record the incident.

"She had double parked her car in the gated parking lot next to the Sungai Bunos. This double parking has been a practice for quite sometime as the number of staff driving grows every year. Those who double park had to leave their car without engaging the hand-brake so others can push them out of their wasy when needed," the complainant told me.

Unfortunately, someone who must be a hot headed person, smashed up the car bonnet.

I was told that the Persatuan Pesara-Pesara Kerajaan Malaysia (Government Pensioners Association of Malaysia) has offered to let their vacant plot of land next to Wisma Bernama for RM5,000 per month as parking lots for Bernama staff.

The complainant said: "What is RM5,000/month if you were to compare with the wastage on other areas. Is the Bernama management waiting for someone to get his/her head smashed before wanting to act?

Buyong, please do something.

26 comments:

Anonymous said...

Thank you, Tuan Syed yang sering dihormati. FYI, Bernama's management took a decision at its board meeting yesterday to have the adjoining piece of vacant land turned into a parking lot to alleviate the parking woes of employees and visitors. Oops, I almost forgot that you were KKB President before...just like me now. "Berkuah sama menghirup, bersambal sama mencolek" -- Buyong

Syed Imran said...

Thank you Buyong.

Anonymous said...

Tuan Syed, allow me to ask a question to YB Datuk Buyong, the KKB President, regarding the just concluded KKB AGM.

Can 40 KKB members decide on behalf of 500 others to increase the monthly fee from RM2 to RM5?

RM60 a year is a lot of money to fork out by an inactive member whose membership is automatic when he joins the organisation.

For RM60 his benefit may only be a bottle of cordial worth RM8 given by KKB during Hari Raya.

I feel that the Payroll Division should get the staffs consent before deducting more than RM2 for the KKB.

Anonymous said...

Pak Syed..
kan saya dah kata tempoh hari..
mengenai parking dibernama...Bangunan dibina 15 tkt..parking lot hanya satu tingkat..lojik ke...sebelum ini ada pertengkaran berlaku..tapi belum lagi peringkat bahaya kerana ianya pergaduhan antara pompuan dan lelaki..pak syed kita pun pernah sama-sama berunion dan berkkb..

Syed Imran said...

I do not see the need for KKB to increase the monthly membership fee, particularly when we are facing a serious economic situation, although the government is painting a not so gloomy picture. Malayia is projected to record negative growth. Now is not the time to increase anything.

Mengenai tempat letak kereta di Wisma Bernama (basement), saudara yang berkenaan (rakan sekerja/KKB) ada memaklumkan masalahnya. Semuanya menjurus kepada perancangan yang tidak memandng jauh.

Anonymous said...

Salam...

aku kerja dengan BERNAMA dah 10 tahun lebih, Apa yg aku peratikan BERNAMA memang dari dulu tidak mempunyai long term planning.Dah terhantuk baru nak terngadah...

Itu sebablah... macam BERNAMA TV, radio 24 orang Luar yang kaut untunG. Pegawai2 yang service berpuluh2 tahun dengan BERNAMA dok melopong,


Pasal Parking yang kecik pun susah sangat nak settle. BERNAMA nama jer besar di Luar... tapi sebenarnya banganG .... Kalau buat meetiNG bukan nak settlekan masalah tapi dok Blame2 orang.MaLu aku jadi warga BERNAMA.

Bagus GM dilantik dari Orang Luar. semoga Encik Hasnul dapat mengatasi kebangangan BERNAMA selama ini. Kalau nak harap AZMAN UJANG,Viswa lama2 Bangunan BERNAMA pun boleh tergadai.

Sorry lah datuk Kuda... aku malu dengan BERNAMA sekarang ni.

Anonymous said...

Was it KKB or KPPB74 aka BERNAMA UNION which actually has the "thing" to do with the parking or anything with the staff...KKB is a "good" treasure hunt organizer supposedly, Mr Ex President and Mr President!
Sapi punya susu, lumbu dapat nama!

Anonymous said...

RM 5 pun nak bising,
Nak pegi familiday nak hotel 5 star dan murah.
Taknak bayar RM 5 , jgn jadi ahli kkb..habis cerita.
Ramai lagi org yg mampu untuk bayar RM 5.

Anonymous said...

Aku setuju dengan saranan Mat Salleh kat atas tu.
RM60 setahun, banyak tu. Dah 7 tahun aku keje, cuma sekali jer aku dapat join majlis kelab. Itu pun kat kantin. Baru makan 2 gulung roti jala dah kena panggil keje.
Aku bukan tak nak join aktiviti kelab, tapi masa takde… keje berlambak.
Nak join treasure hunt, family day dan sukan lagi payah.
Kawan2 aku yg lain pun sama gak… kami rasa yuran bulanan RM2 yg kami bayar tak berbaloi. Ini nak tambah lagi sampai RM5. Hmmm… yuran kitorang ni jadi subsidi untuk korang yg aktif jer lah. Nasib.. nasib.

Anonymous said...

Pada pandangan saya rasa yuran RM5 tu berpatutan. Sekurang2nya ahli KKB ada rasa 'tanggungjawab' bila dia menyumbang RM5 setiap bulan. Mrk tentu peka dan mula buka mata tentang kegiatan dan aktiviti yg KKB jalankan. Kalau dengan bayaran RM2 ramai ahli yg pandang sebelah mata dan ada yg tidak mau terlibat langsung. Bagi mrk seolah2 apa lah sangat dgn RM2. Janji dpt habuan time hari Raya dan dpt hotel 5 bintang untuk anak isteri berduyun2 dengan kadar murah bila Family Day diadakan. Mesyuarat Agung KKB yg 2 tahun sekali pun susah nak dtg. Mungkin tidak ramai yg perasan kalau diadakan sukan KKB.. hanya orang itu sahaja yang menang dan orang itu sahaja yang bertanding. Tiada sambutan. Ini pendapat saya lah. Ingat la ahli KKB belum lagi menyumbang RM5 tapi dah memperolehi ELAUN KEHADIRAN MESYUARAT sebanyak RM20 pada AGM KKB yang lalu. Saya percaya dengan sumbangan RM5 pasti banyak lagi aktiviti yg menarik pada tahun 2009/10 nanti. Dan siapa tahu mungkin ELAUN KEHADIRAN MESYUARAT AGM dinaikkan lagi? :)

Anonymous said...

RM5 sebulan bukan RM50 sebulan - tell me what can you get for RM5, toll pun tak lepas beb... sekali duduk makan pon lebih daripada tu. Actually yes, those who were present in the recently concluded General Meeting of Kelab Kakitangan can make a pindaan on the yuran. Yang dok kat HQ, dah tau ada miting awat tak mai? Masa tu la pon nak bersuara. Dah tau bayar yuran kenapa tak nak aktif? macam2 aktiviti ada, lain la kalau spesis anti-sosial, kalau alsan kerja atau tak da masa tu lain citer la... tu la pasal yang menag sports muka sama ja.... ada pikir ka kenapa jadi ini macam?

mentaliti nak murah, nak percuma tu biasa lahhh... betul la tu nak dok hotel 5 bintang, mesti ada swimming pool, tepi laut.... perghhh.... tak yah la join hari keluarga bernama, pergi sendiri, bayar sendiri la...

kepada AJK KKB sesi 2009-2010 all the best - YOU HAVE MY VOTE, jangan hirau baung di bawah bangkar tu, membebel macam nenek kebayan...

Anonymous said...

Wah pandai Dato Buyong berperibahasa.

Wah, ruapnya kakitangan Bernama sekarang ramai yang sudah berkereta. Tak seperti kami dulu yang berbas mini.

Wah Pak Syed, keep uop the good work.

Anyway, any news on the Bernama Alumni ?

Pak Zainoor ?

- toyabean

Anonymous said...

Datuk Buyong, cuba fikir la kenapa KKB punya aktiviti tiada sambutan? Tetiba nak naik yuran. apa kes ? sedangkan sambutan pun tak dak. betoi la tu, dok muka tu jugak yang join. sapa kata dengan rm5 tol pun tak lepas? skrg ni isu naik tol pun haru satu malaysia. bilalah nak belajar sedar diri "harta/duit" orang tu hak peribadi la...skrg ni seringgit pun kira.tak cukup harta bernama kena honar, duit staff pun nak kaut ke? lu pikirla sendiri!

Anonymous said...

Tuan Syed memang sangat prihatin dengan kebajikan kakitangan Bernama dalam mengharungi suasana ekonomi dewasa ini. Datuk Presiden KKB patut menerima pandangan Tuan Syed selaku mantan presiden KKB.

Ahli-ahli di Biro lebih terasa kerugian jika yuran bulanan dinaikkan kepada Rm5 kerana kebanyakan aktiviti kelab tertumpu di ibu pejabat. Terasa iri hati kami apabila mendapat tahu mereka yang mengahadiri mesyuarat agong KKB dapat elaun Rm20 selain dari jamuan makan dan minum.

Saya cadangkan yuran bulanan dikekalkan pada Rm2 tetapi yuran menyertai aktivit kelab seperti pertandingan sukan, cari harta karun dan famili day dinaikkan. Dengan cara ini, tidaklah kami terasa seakan-akan yuran bulanan yang kami bayar dijadikan “subsidi untuk mereka yang aktif” (meminjam dari komentar di atas). – Biro Clubman

Anonymous said...

Wah Pak Syed..nampaknya blog Pak Syed tempat kami melepaskan tidak puas..kira orait jugalah tu ...

Anonymous said...

Tuan Syed Imran said: "We are facing a serious economic situation, although the government is painting a not so gloomy picture. Malayia is projected to record negative growth. Now is not the time to increase anything."

Now look who is teaching fundamental economy to the former Editor of the Economic Desk?... hehehe

My suggestion to Datuk Presiden is for KKB to emulate the cabinet with regard to its decision to postpone the toll hike.

On the parking issue, its good that the management has decided to rent the Pensioners Association plot. I hope the fees impose on the staff will be minimal but it is not too much to ask those who are getting transport allowance and parking allowance to pay more though.

Anonymous said...

bertenang sume ...kita tunggu saja keputusan dari pihak pendaftaran.

sekiranya pendaftaran tidak meluluskan pihak KKB perlulah mencari alternatif yg lain supaya sume pihak berpuas hati..dak gitu.

Anonymous said...

Jangan cakap begitu kepada Tuan Syed. Beliau ada hak menyentuh tentang hal ehwal ekonomi kerana pernah menjadi Editor, Meja Penyuntingan BM, Perkhidmatan Berita Ekonomi, BERNAMA. Seperangkatan dengan saya.

Isu yuran boleh dihalusi lagi. AJK KKB 2009/2010 pun belum mengadakan mesyuarat lagi. Bersabarlah. Ini semua boleh diselesaikan dengan baik. Pasal tambahan RM3 kita semua boleh mencari jalan yang terbaik.

TAK ADA GUNUNG YANG TINGGI YANG TAK DAPAT DIDAKI, TAK ADA LURAH YANG DALAM YANG TAK DAPAT DITURUNI.

Buyong

Anonymous said...

jangan laa asik nak tumpang tuii jer.. yuran aktiviti family day ngan treasure hunt perlu dinaikkan.. itu baru adil.. orang kat Bernama nih memang selalu buat decision ikut kepentingan peribadi dan kroni2nya.. lagik satu bagik laa handicap point kat player liga bowling bernama yang duk kat bawah tuh asik muka sama jer menang tak malu ke.. nak menang sorang...

Syed Imran said...

Saya menyambut baik semua komen/pendapat yang disalurkan melalui blog ini. Tetapi, tolong jangan guna bahasa yang kurang elok. Itu saja.

Kepada pengurusan Bernama mahupun KKB, jadikan ulasan/komen sebagai maklum balas. Mungkin mereka tiada saluran lain untuk meluahkan isi hati.

Anonymous said...

"Kepada pengurusan Bernama mahupun KKB, jadikan ulasan/komen sebagai maklum balas. Mungkin mereka tiada saluran lain untuk meluahkan isi hati,"
Saya bersetuju dengan kenyataan ini. Bukan nak hentam keromo tetapi mahu layanan sama rata,kalau boleh, kepada semua kakitangan terutama sekali kat biro-biro di negeri yang kini dipinggirkan oleh ibu pejabat samada dari pejabat Ketua Pengarang, Pengurusan.
Saya berharap blog Tuan Syed ni dijadikan forum untuk meluahkan kritikan membina demi survival Bernama secara jangka pendek dan panjang.
Yang Setia Kepada Bernama

Anonymous said...

Dengar ceritanya nanti staff kena bayar parking... DUIT lagiii...

Anonymous said...

Tuan Syed,
nampak gayanya Pak tuan kenalah buat satu ruangan khas untuk Kakitangan Bernama berforum --Kuda ketot.

Anonymous said...

Salam pak syed,..

Saya orang baru dalam bernama...
Tapi, banyak cerita yang tak elok, kroni mengkroni la, itu ini la...
Lagi satu, pasal gaji yang tak munasabah dan system baru yang entah bila nak berjalan...
Kenapa wujud pelbagai spekulasi namun tiada penyelesaian daripada pihak atasan?
Kenapa kepala bernama tak buat perjumpaan pastu cuba dengar keluhan semua orang...?
Atau kepala tu nak duduk atas kerusi as his title (CHAIRMAN)?
Sekarang budak2 baru dah mula tak disambung kontrak dan terpaksa la sign dengan synergy...
Apa komen pak syed?

Anonymous said...

Tuan Syed,
nampaknya blog Tuan Syed semakin menarik mengenai pelbagai permasalahan Bernama. Mengenai dakwaan kronisme tu,nampaknya pihak pengurusan kena siasat sebab sindrom ini akan melemahkan moral petugas Bernama. Saya yakin ada jalan penyelesaian cuma persoalan yang penting perlu dijawab," Adakah sesiapa berani menerima kebenaran?"
Yang Setia Kepada Bernama

Anonymous said...

Saya dengar Persatuan Pesara-Pesara Kerajaan Malaysia (Government Pensioners Association of Malaysia) nak charge 5 ribu sebulan..tapi kontrak 3 bulan jer..

This is not win-win situation..what will happen after that 3 months?..another 3 after another?..the staffs have to pay parking fee..will it increase 3 months after that..after another 3 months??

But if the duration of the contract within 3 years...or better 5 years?

mungkin lega sikit?...tak tau...

(p/s: amat berterimakasih..krn adanya ruangan ini..)