Thursday, January 31, 2008

Antara Mahathir dan Pak Lah - siapa pembohong?

Apalah nak jadi dengan pemimpin kita? Seorang kata ada perjanjian atau persefahaman manakala seorang lagi kata tidak ada. Yang pasti salah seorang daripada mereka adalah pembohong. Munafik!

Ma'af cakap, itulah hakikatnya.

Mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menegaskan bahawa ada perjanjian (mungkin persefahaman, agak saya) antara beliau dengan Perdana Menteri Abdullah Ahmad (Badawi) sebelum Mahathir menyerahkan tampuk kepimpinan kerajaan kepada Pak Lah.


Persefahaman itu ialah bagi Pak Lah menjadi Perdana Menteri untuk tempoh sepenggal sahaja dan selepas itu diambil alih oleh timbalannya Najib Tun Razak. Itu yang didakwa oleh Mahathir.


Pak Lah pula menafikan ada sebarang perjanjian atau persefahaman antara beliau dengan Mahathir.


Pendek kata, salah seorang tidak bercakap benar atau berbohong, menurut Islam orang yang sedemikian adalah munafik namanya.

Antara Mahathir dan Pak Lah, siapa yang bercakap bohong? Siapa yang tergolong sebagai munafik? Hanya Allah Yang Maha Mengetahui.

10 comments:

);-( said...

Pak Tuan,

Don't get me wrong...go ahead and criticise where criticism is due...but i think I reserve the right to say my piece too since i'm an ardent follower of your blog and since you do allow reader comment. I too do not agree totally with all that Dr M has done, cuma I try to take the practical approach. Try to see things from his perspective. To understand that to preserve certain authority, certain practices is necessary for the overall well being of this country. Freedom, too much of it can be dangerous and abused.

Anyway, siapa yang munafik? Follow the trancription that I picked from beritakmu.net;

Q: When u steppped down in 2003 you said you made a gentleman's agreement for him to stay one term. In this case macam mana?

Dr M : Even if I said I had this gentlemen's agreement there is no way i can prove it. That was my thinking, that since he was older than Najib he should be PM for a term and then Najib should be able to take over.

I think its quite clear that he did not say explicitly or specifically that there was an agreement. the key phrase here is That was my thinking".

Saya rasa yang munafik is either pemberita or the editors yang tak mahu faham apa yang dikatakan Dr M so that they can conveniently start bashing him again. Accuracy can be thrown down the bin to justify the ends.

I believe that in his previous criticisms Dr M had mentioned alo that Abdulla was not his first choice as PM.

BTW, beritakmu.net seems to have the full transcription of the Press Conference where this statement apparently was made. You might find the exchanges interesting.

A Voice said...

Itu janji sesama manusia.

Mana pula janji dengan tuhan apabila kamu tidak menjalankan tugas kamu dengan baik dan bijak, kamu tidak ada lagi hak untuk terus memimpin.

Islam itu meletakkan sesuatu kepada yang berhak. Hak menentukan pemimpin hak siapa?

Syed Imran said...

Look at NST's front page today. What is going on? Who is telling the truth? The international media are having a field day reporting from Malaysia.

Do not get me wrong, I did not and would not blame the Tun in total. But as an ordinary human being, he is not perfect nor maksum. That is all. I respect your stand/opinion. No question about that. By the way, I read the 'full transcript' of the interview in several internet postings.

As I said, only the Almighty knoweth.

To A Voice, masalahnya orang tidak memahami atau sengaja tidak mahu memahami hak yang saudara katakan itu. Jika manusia mengikut jalan dan landasan yang betul, mungkin boleh selamat tetapi tidak dijamin akan selamat. Saya katakan demikian kerana semasa melalui jalan atau landasan berkenaan, banyak onak dan ranjau yang akan dihadapi yang boleh menjejaskan keselamatan.

);-( Samurai said...

Pak Tuan,

actually i'm beginning to think...to heck with Gentlemen's Agreement...diverting to the past is not helping us.

We have a real problem, or rather, I should speak for myself, I think I have a real problem worrying about the future, whether my children and my neighbours' children will ahve the same good life I had growing up.

I think the issues of rising cost of living, security, incapable leadership, good economic prospects in future, sovereignty of the country, should and must be understood and take precedence over other matters.

We cannot allow ourselves to be bogged down with issues of the past knowing full well that we are saddled with problems of incapable leadership within the current administration.

I am concerned.

Pak Tuan, thank you for tolerating my views.

Syed Imran said...

Bro Samurai, much appreciated and a big thank you for your inputs. I am happy that there are commentors like you who did not go over board, if I may say so, in expressing your views. Once again, thank you.

jafni said...

Dari pengelaman saya yang pernah bertugas di bawah kedua-dua pemimpin ini, masing-masing ada trak record tidak bercakap benar, malah ada yang membuat fitnah. Betul sekali seorang darinya adalah pembohong dan itu adalah perkara biasa bagi mereka.

Anonymous said...

pak syed,
kalau imam besar ada had ada hari boleh bohong pasal kedudukan Malaysia di tangga ke 6 world competitive book 2007, tak mustahil imam besar yang ghairah nak bercumbu dengan bini muda depan khalayak tu boleh berbohong pasal 'gentlemen agreement' yang dibuat dgn tun m dulu.

Anonymous said...

Tuan,
Dulu apa saja yang TDM cakap boleh diterima tetapi sekarang sebaliknya.
Datuk Hishamuddin 'meragui' kejujuran TDM hendak berkempen untuk BN.
Dia berbangga bila diangkat oleh Timbalannya sebagai bapa angkat untuk menawan Permatang Pauh.

Brunt Council said...

Rasanya TDM tidak kata gentlemen's agreement.

Dia fikir, Pak Lah satu term dan kemudian kasi Najib pula. Orang tua dulu.

Tapi mungkin ada sebab lain dia beri apda Najib dahulu.

Walaubagaimana pun satu term saja, pak lah sudah buat huru hara dan kecuh.

Mistake tdm kasi pak lah. Kalau tak pak lah, atau najib, tak ada orang lain ke dari byk vp2 tu?

Anonymous said...

Salam Pak Tuan!
bagi saya secara peribadi, antara kedua ini yang paling banyak berbohong ialah Pak Lah dan rasanya TDM tu pun kurang sikit saja kalau nak dibandingkan dengan yang satu lagi..

terima kasih

Abu 'Asim