Tuesday, August 07, 2012

Kekuatan dan kuasa politik perlu untuk laksana undang-undang Islam

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata agama Islam tidak seharusnya dipolitikkan oleh mana-mana pihak di negara ini. Saya sokong kenyataannya itu dan percaya bahawa ia ditujukan kepada semua pihak, termasuk kalangan parti-parti komponen Barisan Nasional, khususnya UMNO.

Saya katakan demikian kerana jika kita bercakap mengenai Islam dipolitikkan, maka sering kali tuduhan dilempar kepada PAS sedangkan perkara sama berlaku dikalangan pemimpin dan ahli UMNO. Oleh itu, kenyataan Najib semestinya dituju kepada semua pihak, bukan khusus kepada satu pihak tertentu.

Najib juga berkata agama Islam seharusnya diletak ditempat yang paling tinggi, sekaligus banyak permasalahan yang membelenggu umat Islam pada masa kini dapat diatasi. Tepat sekali jika ianya dilaksanakan oleh sesebuah kerajaan yang mengaku sebagai kerajaan negara Islam.

Beliau juga berkata bahawa kerajaan Barisan Nasional (BN) sendiri sentiasa mengutamakan Islam dalam mentadbir urus negara dan mengikut landasan serta tuntutan syiar Islam. BN memajukan pentadbiran negara berdasarkan syariah.

Kenyataan ini boleh diperdebatkan kerana Malaysia tidak melaksanakan undang-undang Islam. Sejak Merdeka malahan sebelum itu lagi, negara ini melaksanakan undang-undang yang bersandarkan English Common Law.

Di mana letaknya kenyataan Najib yang menyebut bahawa Malaysia memajukan pentadbiran berdasarkan syariah? Kita mungkin boleh menerima kenyataan beliau bahawa BN mengutamakan Islam dalam mentadbir urus negara tetapi sejauh mana ia berdasarkan syariah boleh dipertikaikan.

Undang-undang Islam adalah SYARIAT ALLAH. Ia mesti dijadikan punca sumber dan prinsip hukum bagi setiap negara yang mengaku sebagai negara Islam. Malaysia dikatakan sebuah negara Islam tetapi kita tidak melaksanakan undang-undang Islam.

Kita sedar bahawa untuk melaksanakan undang-undang Islam, Perlembagaan perlu dipinda dan ia memerlukan sokongan dua pertiga ahli Dewan Rakyat. Suka atau tidak, inilah halangan paling besar bagi BN mahupun Pakatan Rakyat, jika ia berjaya menawan Putrajaya pada PRU-13 ini. 

Kita yakin jika UMNO ingin mengusulkan pindaan Perlembagaan untuk melaksana undang-undang Islam yang termasuk dalamnya undang-undang jenayah tegar atau hukum hudud, ia tidak akan mendapat sokongan parti-parti komponen lain terutama MCA, Gerakan dan MIC. Begitu juga jika PAS nak laksana hukum hudud, ia pasti ditentang oleh DAP dan PKR (andai kata Pakatan kuasai Putrajaya).

Oleh itu, undang-undang syariah khususnya hukum hudud sukar dilaksanakan jika pindaan Perlembagaan tidak dapat dibuat.Malaysia akan kekal dengan undang-undang lazim seperti yang diamalkan sekarang, iaitu undang-undang yang diambil contohnya daripada Common Law.

Kita tidak yakin sama ada UMNO ataupun PAS dapat menguasai dua-pertiga kerusi Dewan Rakyat untuk membolehkan Perlembagaan dipinda bertujuan melaksana undang-undang Islam. UMNO masih memerlukan sokongan parti-parti komponen begitu juga PAS, bayang-bayang DAP masih mengekori mereka.

Kekuatan dan kuasa politik penting bukan sahaja untuk kelangsungan urus tadbir negara tetapi untuk mempertahan dan meletakkan Syariat Allah ditempat paling atas dalam pentadbiran negara.  Inilah yang seharusnya dijadikan matlamat oleh mana-mana parti politik yang ingin melaksana undang-undang Islam.

 

No comments: