Saturday, September 13, 2008

Why the ISA?




I am not entirely in favour of the ISA (Internal Security Act). Yes, the ISA was useful and effective when the then Malaya was under communist threats, when the emergeny was enforced. The ISA was relevant.

To use the powers under the ISA against a blogger, a member of parliament and a journalist, for what ever reasons in this era of globalisation, is wrong.

The government should charge them in open court under the relevant laws, such as the Sedition or the Defamation laws, let justice prevails.

Not the ISA.

The ISA, as stated by a government leader a couple of years ago, is Malaysia's anti-terrorist law that was enacted long before the Save America Act or the Anti-Terrorism Act of Britain. Since 1948 Malaysia and the then Malaya have been safeguarding her shores and her own internal public order and security needs.

The ISA has become part and parcel of our legal landscape and after September 11 its relevance has become more felt than ever, as far as terrorism is concerned.

Malaysia has been in the firm belief that preventive laws with the specific aims of thwarting acts of terrorism or acts which prejudice security ought to be the rule rather than the exception.

What is an act of terror? Generally, it is accepted that an act of terror implicitly involves and results in the use of force that destroys life and property.

In the case of Raja Petra, or YB Teresa Kok and Sin Chew daily reporter Tan Hoon Cheng, we can rule out acts of terror and threats to internal public order.

There are laws that the government can make use of to charge them in open court. Not the ISA.
Latest: Reporter Tan Hoon Cheng was released at 4 pm today.

8 comments:

Sukj said...

Tuan Syed,

1. Undang-undang dicipta untuk MENCEGAH.

2. ISA untuk menghukum atau mencegah?

3. Undang-undang jenayah telah ada, TETAPI kenapa jenayah semakin meningkat? Jawapannya kerana kita tidak mengikut undang-undang ALLAH.

Pemikir Jalanan said...

Teresa Kok tak bersalah, nampaknya.

Nampaknya fitnah golongan tertentu, Tuan Syed.

Sila tengok sini:

http://www.malaysiakini.com/news/89639

http://lookattrue.wordpress.com/2008/09/13/the-story-behind-teresa-kok%E2%80%99s-isa-arrest/

Fazrul Shahril said...

Salam Tuan,

ISA.. memang benar apa yang seperti tuan katakan..

Salam mesra,

Anonymous said...

Teresa kok telah membuat penafian terhadap isu azan di dalam blognya beberapa hari sebelum di tangkap...

dalam blog tersebut pihak masjid yang di dakwa di paksa memperlahankan azannya juga telah mengeluarkan satu memorandum yang teresa kok tidak terlibat.

semuanya boleh di dapati di dalam
http://teresakok.com

penyebar sebenar cerita tak betul ini datangnya dari www.pembelamelayu.com dan telah secara halus meminta maaf atas laporan isu azan yang tidak di selidiki secara mendalam...

petisyen yang pembelamelayu tunjukkan tidak mempunyai tanda kepala muka surat pejabat teresa kok...itu semua inisiatif penduduk sendiri...

sebarkan...

Joe Jambul said...

Kepada pengulas yang berkait dengan blog www.Pembelamelayu.com di atas:


Hah, tau pun silap saudara.

Mana adanya Teresa Kok terlibat. Takde pun.

Kenapa lah saudara buat Malaysia huru hara cam ni

Tapi takpe, saudara dah minta maaf.

Harap yang tidak bersalah seperti Teresa Kok dilepaskan.

Sekian...

Anonymous said...

Hi Tuan Syed,
Nama Tuan Syed pun ada didalam list tunggu masa aje
Jadi nanti jaggan pula terkejut
kalau dapat bungkus apa apa yang patut tu sila la....lebih lebih nana tak bolih kasi tahaq
Selamat
Salam

oney_chan9 said...

macam mana pulak dgn kes papan tanda tukar dari tulisan jawi ke tulisan cina dan india? saya konpius lar.adakah kita menyokong tindakan tersebut? bagi saya ISA masih relevan untuk ketenteraman dan keselamatan awam.tak kira siapa penyebabnya.

Anonymous said...

Penggunaan ISA sekarang macam "I Suka-suka Arrest" :D. Salah orang pulak yang di-arrest. Ekonomi sesebuah negara bersandarkan ketelusan dan keadilan undang-undang negara tersebut. Nampaknya masa depan agak muram. Haih... haraplah penjenayah-pejenayah, perompak-perompak, perogol, pencuri dan pembunuh yang masih bermaharaja-lela di kalangan kita di-arrest dahulu sebelum membuat tangkapan yang bukan-bukan untuk mencipta sensasi baru di seluruh dunia. Biasalah... apa boleh buat.