Tuesday, December 31, 2013

Adakah tahun baru ini boleh disifatkan sebagai "Happy New Year".....?

Salam sejahtera dan ucapan "selamat" menyambut tahun baru Era Lazim 2014. Ini adalah ucapan selamat yang terlalu lazim diucapkan apabila menyambut kedatangan tahun baru. Ia adalah kata-kata biasa saja dan dimana-mana saja. 

Bagi mereka yang lebih berhidung tinggi untuk mengucap selamat dalam bahasa Inggeris, mungkin ucapan lazim "Happy New Year" tidak berapa sesuai untuk tahun 2014. Sudah pasti ramai yang tidak akan "happy" apabila menghadapi kos belanja hidup yang semakin meninggi. Janji yang kononnya ditepati telah ditolak tepi!

Ramai yang akan hilang kerja. Macam mana nak "happy"?

Apabila kos pengangkutan naik ekoran daripada penarikan balik subsidi minyak, maka kesannya tidak boleh dikawal. Semua akan naik kecuali hujan yang akan terus mencurah-curah turun sehingga mengakibatkan banjir. 

Langkah 'kosmetik' yang diumumkan kerajaan bukan jawaban kerana ia tidak melibatkan kocek atau kantong rakyat. Rakyat yang berpendapatan sederhana ke bawah akan terus menghadapi pahit maung kehidupan sama ada di bandar, pinggir bandar mahupun desa. 

Rakyat pedih mata melihat anak menteri atau anak tiri Perdana Menteri membeli hartanah terlampau mewah sama ada di dalam atau di luar negara. Mereka bertanya dari mana si polan itu mendapat duit sebegitu banyak? Bermacam andaian akan dibuat dan kesannya sudah pasti menimpa kerajaan dan parti yang mentadbir negara.

Orang UMNOpun dah mula naik meluat dengan apa yang sedang berlaku. Lihat saja komen Saudara Saifudin Abdullah, YB Nur Jazlan dan beberapa kerat pemimpin pertengahan dan bawahan yang berani membuka mulut menegur perkara yang patut ditegur. Datuk Seri Najib Tun Razak semestinya peka dengan keadaan semasa. Usah dengar 'nasihat' kaki ampu yang sudah tentu tidak ikhlas dan jujur dan yang hanya mementingkan kemewahan diri. Rakyat dah muak dengan apa yang berlaku.

Oleh itu, saya tidak senang untuk mengucap selamat menyambut tahun baru 2014 kerana ia hanya akan menambah beban kos kehidupan kepada majoriti rakyat.  

    

1 comment:

5sal said...

Anak2 dan anak tiri,mereka telah menabung sejak dalam kandungan lagi.Anak2 rakyat marhaen ni menabung masa dah tua.