Thursday, March 01, 2007

Bernama's office automation project, I smell a fish

Now the picture is getting clear, in fact very clear.

This could be the answers to my earlier questions on the appointment of Syed Jamil as "adviser" to Bessar, a Bernama subsidiary and the appointment of Azman Ujang as General Manager (GM) and the awarding of Tokoh Wartawan to Information Minister Zainuddin Maidin, although he does not deserve it, yet..

Little bird told me that they have "hell lot of things" to do or related to the RM13 million worth of office automation project to be implemented in the editorial department. I was told that the cost has sky-rocketed from RM7 million to RM13 million for "kickbacks". RM3m to a certain politician for his constituency's fund and RM1m each to three top executives of ........ No wonder everything is done in such a speed never seen before in Bernama.

The project, mooted by none other than the "great" Syed Jamil, was signed, sealed and delivered in Dubai, yes Dubai, Persian Gulf's capital of entertaintment and shopping. Wow! and wow!

A selective tender was called for the project and five companies invited to bid. Bessar (the subsidiary) is the beneficiary through a "heinous scam" by a certain high-level officer and the subsidiary's chief.

The tender committee received "instructions and orders" from the high-level officer as in the case of a RM1.5m pre-project tender related to the RM13m project where it was awarded to Bessar.

As for the office automation job, Bessar is in the running and most definitely they will get it.

Who was hurriedly appointed as Bessar's adviser? Who announced the appointment? Add two and two and the answer is ....

I am not surprised why the Information Minister Zainuddin Maidin, the Tokoh Wartawan, announced a not so important post in a practically unknown Bernama subsidiary. On the other hand, the most important post in Bernama, that of the General Manager (I am talking about the post and not the personality) was announced by the Chairman, Board of Governors and not the minister? As the Malays would say, pelik tetapi benar!

For the record, Syed Jamil (a fifth former like most of Bernama pioneers), now the adviser, is also a board member of Bessar together with Azman Ujang (another fifth former) and another personality, either the lady boss of Bessar or its executive director. Can the "sour-face" Syed Jamil, without resigning as a board member, be appointed as adviser?

It is not a bad idea to "inform" the Badan Pencegah Rasuah or Anti-Corruption Agency to step in. But...its boss is also in trouble, a well-known fact among top government officials since the days I was with the PM's Department.

So who to trust? Where is the so-called integrity, good governance, transparency, Islam "Hadhari" and what have you ...

My sympathies are to the "poor" majority and loyal staff of Bernama.

I have lots of "stories" to tell, but for now, cukup sampai di sini.

36 comments:

Anonymous said...

Pak Tuan,

These are very serious allegations against the organisation which I am now working for.

As one of the ordinary ""poor" Bernama staff", who has given more than 25 years of loyal service, I can't help but to feel uneasy and angry if these allegations were true.

An explaination from the management to clear the air is indeed timely.

Mat Jerman said...

Bernama is not alone in this type of insider trading of the commercial kind. I have heard a lot of this that has happened in government related organisations. The truth of all the stories might be difficult to prove,(which thief will purposely leave their shoes at the doorstep??) but surely, something must have happened to start all the stories.


In my opinion (which I am entitled to), this kind of occurences have the same characteristics as you have described.

1. They are lightning quick (although in normal circumstances, it would take more time due to bureaucratic procedures and approvals required)

2. They happen with someone who has not spent a long time in the organisation (a fresh face put inside)

3. Involves big sum of monies

4. "OPEN TENDER" is already closed.
(the fact that the tender is opened is only used to gather information, mostly to get the lowest price quoted to facilitate approval process...which later can be upped to a higher amount)

5. Approval in some foreign place , usually with vacation.

6. These are happening too frequent lately.

Well, i have another theory to this (which I am entitled to).

Pak Lah's leadership is not convincing enough.

No one can actually say in public that they are not convinced.

If Pak Lah falls, they will fall too.

Thus, they are taking their money now when they have the power to do so. Its a free for all!

I can be wrong and I hope to be wrong, though.

Anonymous said...

Si Kuda

"Pelik tapi Benar" itu adalah ayat Melayu Asli.

Apabila suatu Ketua Negara ber sifatkan Bangkai Berkaki Dua, maka tidak salah kira nya ahli kawan kekawanan nya juga tidak lain Bangkai Bangkai atau Pembangkai; seperti Biawak atau pun Si Budak Hitam - menyalak yalakan bagai se ekor Anjing Doberman ke hilangan se biji telur kemaluan nya. Pelik, tetapi memang benar.

Seksa lah rakyat sekelian ber hadapan bauan bauan busuk, seperti sungai sepang di bukit pelandok yang dahulu nya kawasan si Khinzir bekeluarga.

Syed Imran said...

Yes it is serious, that is why the Anti-Corruption Agency (ACA) must come in and investigate.

I pity my old buddy, the Human Resource and Administration Senior Manager, for his role (under orders from the big boss) in this episode. He is innocent from day one.

I agree with Mat Jerman, such "scams" are rampant.

The Bernama Staff Union can play an important role by seeking clarification from the management, but, sorry to say that it is like asking a thief to catch a thief. So the proper thing to do is to lodge a report with the ACA or the Commercial Crime Department of the Royal Malaysian Police.

Meanwhile, the newly appointed adviser and the new boss must pray hard, real hard for reasons known to them.

Anonymous said...

Syed Imran,

Wow! Wow! Wow! What an expose, man!This are indeed very serious allegations against Bernama!

If what you said are true, then these people have to come clean and save bernama from further embarassment. The best thing they ought to do now is resign and leave and let the board find capable, qualified and better senior executives for bernama.

If you people are indeed involved, Shame On You and i say it again Shame On You!!! The new general manager who will be 55 years old in June and is due for retirement should do just that and the former who is implicated and is now in the subsidiary please leave the company quietly and enjoy your retirement while you still can.

Please have the dignity to do what is right and just. The scam is just too big and too scandalous and stinks to the high heaven to be swept under the carpet and too obscene for them to ignore and pretend as if nothing happened. And stop pretending as if nobody knows what had happened and is happening in bernama.

Imagine how other people especially the staffs will look at you now. Stories like these are difficult to be forgotten just like that even if they are unture and it is impossible for other people to look at and think of these senior executives the same way they did before this.

I am still in shock and bewildered as to what is happening to bernama. As one of the many ordinary "poor" bernama staff, i am disgusted, dismayed, felt betrayed!!!

Syed Imran said...

For goodness sake and for the sake of integrity, please put a stop. The Bernama Staff Union must wake up. This is your future. Your responsibility as a staff union. Lodge a report with the ACA or the Police. Get rid of the bad apples once and for all.

Bernama, in the interest of the agency and its loyal staff, must be managed by a qualified professionals. To run the entire organisation and not just the editorial department is no easy task. The previous GM, although praised sky high by the minister concerned, has failed as an a professional administrator. Now what can he do as an advisor? Do Bessar for that matter needs an advisor? Are the people handling Bessar "stupid" that they needed some one to advice them? In these days, the so called advisors are just an apportunity created to award some one for something he has done (not necessarily to the organisation) or going to be implemented.

Anonymous said...

Syed,

A fish you said? I think it is rotten fish and one which is so rotten that even the most hungry mangy cat not even dare to touch it. This is serious and if there are others in Bernama who think that they are still smart and that they cannot be fooled, sold and hoodwinked lock, stock and barrel by these heinous daylight robbers who are so stupid to leave their fingerprints all over the crime scene, they ought to take this matter up, but not to Angkasapuri lah, of course!

The other day, on old friend of mine was having his teh tarik at the Lotus Restaurant near Jalan Ampang, at around 6pm. While enjoying his poison and not wanting to pry into other people's conversation he can't help but overhearing this conversation;

Mr A: "brada, tolong cari lembu"

Mr B: "nak buat apa? kenduri ka"

Mr A: "bukan lembu macam tulah...ini lembu kaki dua, kalau boleh cina la sebab cina banyak duit, melayu banyak hal je. Lembu yang bole kasi advance la...aku ada jalan baik punya satu projek besar. lembu kasi advance RM 150,000 kira sudah cukup baik la and nanti member aku kat tempat tu yang tengah tunggu nak baik pangkat besar boleh la aku kautim..."

Mr B: "Boleh kautim? Ni sudah bagus, projek pun tengah kering."

Mr A: "Tapi aku punya lebih sikit la, aku nak kena take care member di sana (tidak menceritakan di mana). Aku tengah kering ni..."

Mr B: "Kering pasal apa? Ko dulu kan dengan consultant dengan rtm, gaji besar dapat V6 hitam. Ari tu ko cerita nak pergi kerja kat area JPM lama, gaji besar jugak, kan?"

Mr A: "kerja kat JASA tu belum tau lagi bila nak start tapi dah confirm la. Boss kata kena tunggu dulu...dia kata cari la projek buat belanja sementara waktu, tu la sebab aku suroh kau cari lembu ni..."

Mr B: "Boleh dapat ke? Ini projek besar... besar mana projek ni?"

Mr A: "ala kau ni...boss aku sapa? Takan kau tak tau? Dia pun big boss pada boss di bernama. Dia yang lobi orang dia di bernama tu naik jadi gm. gm lama dah pencen. Boss aku jugak letak gm lama di bernama subsidiary ni... Apa problem? Dia yang suroh aku cari, lagipun boss bernama yang baru nanti pun aku kenal baik, dulu kami sama-sama reporter. Ini kira payback la brother!!"

Mr B: "Lebih kurang terhutang budi la ni?"

Mr A: "Macam tu la kira-kiranya. Lagipun dia member lama aku, takan tak boleh tolong member tak kerja macam aku ni? Dia dengan aku answer to the same boss..."

Mr B: "Terms macam mana?"

Mr A: "kasi 150 advance dulu dah kira 50 percent dapat job...job besar and commission aku besar jugak la, tapi ramai aku kena take care...bahagian kau ada la, intoducer fee..OK?"

Mr B: "Sounds good...aku pun dah penat jadi broker bawa proposal ke hulu hilir tapi habok pun tarak ni...Ada macam ni kira bagus la"

Mr A: "Aku pun broker jugak...Orang dalam kau jangan risau. Itu aku punya kerja pasal boss aku dah kautim dengan orang-orang dia di bernama."

Mr B: "boss kau dapat jugak ke?"

Mr A: "Itu kau tak payah tau la...itu bukan masalah kita. Itu dia punya hal la."

Mr B: "tapi kat rtm lagi banyak projek apa? dia boss kan, dulu2 boss rtm semua kaya raya..takan dia tak makan kot?"

Mr A: "Kau ni, macam tak faham2 la...aku dah kata kan, itu bukan masalah kau atau masalah kita. concentrate cari lembu cina and set appointment la cepat mungkin"

Mr B: "kau pun broker rtm kan?".

Mr A: "dulu aku consultant la..."

Both Mr A and Mr B: "Ha ha ha...kita minum dulu..."

MONSTERDICK


Air Asia tagline: "Now Everyone Can Fly"

RTM tagline: "Now Everyone Becomes Broker"

New Bernama tagline: "Now everyone can rape, rob, ransack, loot and pillarge"

Syed Imran said...

I am wondering why on earth that particular person picked "lembu" instead of other animals?

By adding two and two, I concluded that "lembu" would be a big feast for a tiger.

Are there "lembus" roaming the vacant land next to Wisma Bernama? Anyhow, it is not a good feeding ground and the "lembus" are exposed to danger.

Anonymous said...

Tuan Syed,

I notice that one of your earlier posting has been taken out... but I can still remember a line which implicate your old friend, the Human Resource and Adm. Senior Manager. Even if he is only following orders from his boss, when he knew there's hanky panky going on, doesn't that makes him an accomplice?

Anonymous said...

pak syed... bantu kami poor staff of bernama

Anonymous said...

Pak Tuan,

Your former boss Dr Rais Yatim (DRY) once said "dayus la kita semua kalau kita sebagai pemegang amanah perjuangan Melayu membenarkan Utusan Malaysia bergabung dengan NST. Ini tidak boleh diterima dan saya akan menjadi dayus kalau saya benarkan ianya berlaku di depan saya."

That is (not was) a gentleman with principle, so much so that he is willing to stand with his face against the band of aggressors and in the line of fire for not being in sync with the popular move to merge the two publications. Even a former top guy with the Melayu paper who made it big in the government today did not even utter a word, much less lift a finger to save the only real Melayu newspaper from being swallowed through the back door.

Today, we should call all Bernama people with principle and dignity and those do not want to be called "dayus" for keeping their eyes closed, their eyes shut and their mouth sealed against this daylight robbery by crooks wearing suits and baju kebaya. Crooks are crooks in whatever form, as much as a rose is a rose by any other name as said by Shakespeare. Crooks, looters, thieves, robbers, pillarges and absconders are the criminals and no such thing as common criminal as all criminals have a thing in common in themselves and they are very common thesedays.

Dayus is a very hard word, in fact a strong word. Those in Bernama who understands the meaning of the word should understand what to do. Hell is about to unleash its fury and in the case with Bernama, these robbers and looters are pillarging it out of the front gate, in the broad daylight and before the eyes of the dayus(es) that they are if all they could do is to watch and then go home and enjoy a good night sleep like they do day in and day out.

Sayed Jemuan Jebon Alcohol

Anonymous said...

Habib,

Kalau ente kata jamil ni failed, sefailed-failednya sebagai pengurus besar, pastu apa pasal mau kasi gaji buta lagi? Jadi penasihat pun ada gaji, kan? Tak kan penasihat dapat 5,000 je mah? Dah tentu lebih, lebih banyak kut?... opis lagi secretary lagi supir lagi lah...kereta baru lagi...pencen lagi...wow! ini macam ana pun mau jadi punaisihat lah! ana pun sudah tak mau meniaga unta lah...ini macam ana pun mau jadi punaisihat lah...bernama ada kosong ka kerja punaisihat? Kalau bernama sudah tarak tau macam mana mau bikin kereja sebab ente kata itu orang baru pun tarak berapa cerdik ana lebih kurang sama saja sama jamil ana boleh affly lah jadi punaisihat lah! boleh affly lah..

Ada orang kata masa dia jadi reporter pun failed, kan? Reporter kat mana ntah? Jakarta? Dok 6 bulan makan gaji+elaun buta, bukan ka? Pastu kena panggil balik dan masuk opis buat muka 20 sen....

Betul jugak, kan? Pasal apa itu syarikat mau punaisihat kalau si jamil FAILED jadi pengurus besar atau PB (Penggaru Belakang!). Jadi ini macam cerita Abu Nawas atau Abu Hassan Pencuri lah! Ada sorang sahabat ana kata si jamil ni suka hina orang kata "yang muka-muka dok ada kat sini bukan laku kat luar".

Itu jamil macam mana, Habib? Ini kes apa? Laku ka tarak laku ka?

Sulaiman Aklaken
Isketambola (jiran isketambatu)

Syed Imran said...

Accomplice yes, but what I am trying to say is that his hands are tied. "I am, Sir, Your Obedient Servant or "Saya Yang Menurut Perintah".

Lokin said...

Pak Tuan,

Your "old buddy" si Pengurus Kanan Sumber Manusia. Simpati saya kepada Pak Tuan yang bersimpati dengannya. Mungkin simpati seorang kawan agaknya. Simpati Pak Tuan dengan si Pengurus Kanan Sumber Manusia yang Talam Dua Muka memang pelik tapi ajaib. Si Pengurus Kanan yang sebelumnya "terlantik" Pemangku Pengurus Besar dan dia jugalah Setiausaha Lembaga Pengelola dan dia jugalah Setiausaha Lembaga Penyelia? Bijak benar lagaknya tetapi bodoh benarkah dia hingga tidak upaya untuk melakukan apa-apa meskipun jawatannya panjang berjela?

Setakat berpura-pura sibuk adakah itu layak seorang sepertinya?

My sympathy to all BERNAMA staff yang tidak terbela.

Syed Imran said...

Lokin,

adakah kita bercakap mengenai orang yang sama? Setahu saya, orang yang saya maksudkan tak pernah memangku jawatan PB atau jadi SU Lembaga Pengelola.

Saya adalah antara orang yang banyak memperjuangkan nasib petugas Bernama semasa saya berkhidmat dengan pertubuhan itu sehingga saya disenarai hitamkan.

Anonymous said...

pak syed....

itu LOKIN cakap itu Vismakumar

Syed Imran said...

Bak kata mantan bos saya, zaman beredar, pusaka bergilir. Sekali air bah, sekali pasir berubah. Sememangnya, manusia cepat berubah tetapi dalam kes ini, dia sendiri tersepit dan apabila terperangkap dipenjuru, dia boleh dijadikan umpan perangkap lawan.

Saya sebenarnya tidak maklum mengenai tanggungjawabnya yang sebegitu hebat, namun ia tidak sehebat apa yang cuba dilakukan dalam kes "office automation project".

Terima kasih atas sumbangan saudara Lokin.

Anonymous said...

Pak Tuan,

Tolonglah kami kat Bernama... sarankanlah siapa-siapa yang patut untuk tengok-tengokkan Bernama...
Ramai yang dah suffer terlalu lama.. kami dah menghambakan diri lebih 20 tahun dengan Bernama, tapi tiada apa yang membela nasib kami...

Syed Imran said...

Amat malang apabila perlantikan Pengurus Besar dibuat dalam kadar yang begitu cepat tanpa mengambil kira banyak perkara.

AU adalah kawan saya. Saya tiada kepentingan dalam Bernama. Tetapi, pada pendapat saya, AU bukanlah pilihan yang betul untuk jawatan GM. Sama seperti mantan GM Syed Jamil. Tetapi seperti yang ramai di Bernama ketahui, AU pandai dan cekap bermain "politik pejabat" dan dengan cara itu dia cepat dinaikkan pangkat. Apabila berjawatan KP, dia pandai mengambil hati dan menonjolkan menteri penerangan termasuk menggunakan kedudukannya selaku Pengerusi MPI untuk menamakan ZAM sebagai Tokoh Wartawan. Inilah contoh permainan "politik" AU. Sama seperti SJ, AU juga pandai mencari peluang untuk diri sendiri.

Jika direnung kembali, apakah sumbangan SJ selaku GM kepada Bernama terutama warga kerja "Badan Berkanun" dan bukan petugas skim komersil. Adakah dia memberi perhatian berat terhadap soal kebajikan dan taraf jawatan petugas bergaji sederhana dan rendah?

Ketika berkhidmat di Bernama, saya naik bosan dengan sikap dan pe'el SJ dan sebab itulah saya memohon persaraan awal. Saya tidak mahu menerima nasib seperti Allahyarham Rodzi, mantan editor Meja Ekonomi yang diserang sakit jantung dan menemui ajalnya pada satu pagi sebelum sempat keluar rumah untuk ke pejabat. Semoga Allah mencucuri rahmat dan nikmat syurga kepada Allahyarham Rodzi.

Banyak yang boleh diperkatakan tetapi saya tidak mahu ia dijadikan satu polimik peribadi.

Apa yang boleh dilakukan hanya berdoa semoga mereka yang diberi kepercayaan akan insaf dan sedar akan masalah yang menghantui Bernama. itu saja yang mampu kita lakukan.

Lokin said...

Pak Tuan,

BERNAMA staff Union? Geli rasa hati. Ungkapan yang amat tepat sekali ialah hidup segan mati tak mahu. Kalau mati pun, kubur tidak bertanda. Cukup mengaibkan. Cukup "dayus". Tiada "watch dog", maka bebaslah petualang melakar cela.

Amat kelakar rasanya kesetiaan staff BERNAMA ini nak cerita, walau ditindas sedemikian rupa, diabaikan kebajikan, malahan dilakukan sesuka hati oleh "pemerintah" yang berjiwa keji, masih mampu berdiam diri. Masih terus hidup menghirup udara busuk. Kembang kempiskan hidung, janji hidup, bolehlah. Memang nyata staf BERNAMA akan terus rela diperlakukan sedemikian rupa.

Kenaikan pangkat ikut sesuka rasa. Bukan melalui merit ataupun kecemerlangan kerja. Jika suka diam, jika tak suka diam, jika berkecuali pun diam. Seharusnya staf BERNAMA dipuji kerana kesetiaan yang tidak berbelah bagi. Pemimpin gila masih dianggap "dewa". Zaman era Internet ni, masih ada golongan ini rupanya.

Jika ada pula yang ingin bersuara, dipulaukan pula. Tak kira apa, semua staf kena setia. Betul tak betul, telan bulat-bulat sahaja. Bagus sungguh didikan orang tua. Anak-anak semua tidak berani menderhaka.
Nak mengadu, tak tahu kemana. Kalau tahupun, takkan mengadu juga. Biarlah...cukup bulan ada gaji, boleh bagi makan anak bini. Dapat beli Kentucky sebulan sekali. Biarlah...biarlah...nama menderhaka pantang sekali. Staf BERNAMA hebat sekali.

Ada Union sekadar nama. Orang tanya ada, kita jawab ada, orang tanya apa fungsinya, entah...setakat mencukupkan syarat badan berkanun sahajalah. "Poor" BERNAMA staf, jika kamu bersatu, tiada kuasa boleh menghalang. Jangan harap petualang nak menunjuk belang. Apakan daya, ada akal, buangkan, ada mulut kunci, ada tangan, ikat, ada kaki, jerat...suruh lompat...sama-samalah lompat. Malang sungguh. Ada suara bisukan, ada mata butakan. Yang penting jangan melawan, gaji dapat hujung bulan , boleh beli Kentucky buat makan. Cukuplah...

Lokin said...

Pak Tuan,

BERNAMA editorial project, secara terus diberi kepada Bessar. Kononnya mendapat kelulusan. Siapa pula nak periksa benar ataupun paksaan? Ada orang kata BERNAMA penjenayah.

Dapat pula Datuk Azman Ujang naik "takhta". Kehulu kehilir dengan telefon ditelinga. Itu sajalah yang mampu dibuatnya. Janji naik pangkat GM nak mengubah nasib staf bawahannya, boleh percaya ke? Jika benar ada maruah diri, sendiri ingat dalam hati, jadi KP pun tak menjadi. Kali ini diberi pula menjadi General Manager. Kalau staf nak naik pangkat KPI semua ambil kira, ambil peperiksaan PTK, tak lulus jangan harap, yang lulus pun, doa dalam hati kalau-kalau ada yang mati, boleh jawatan diisi, itupun, kalau pandai mengampu sana sini, yang "makhluk" ini, boleh naik begitu sahaja. KPI apa yang depa guna? Ilmu apa CHAIRMAN BERNAMA guna? Bijak tutur kata, tapi, kenapa keputusan sebaliknya?

Pak Tuan kata berdoalah saja. Ibarat hantu syaitan, dibacakan ayat suci hilanglah dia. Jembalang manusia ni, macamana?

Syed Imran said...

Amat malang sekali. Nampaknya tiada perubahan atau kemajuan. Apa boleh buat, dah nasib ...

Anonymous said...

Syed Imran,

Benar kata Dr Rais Yatim, zaman beredar pusaka bergilir. Saya nak tambah orang sekarang dah sedar, bila lagi nak hentikan air mata yang mengalir?

Saya sedih, sayu dan amat hiba dengan Lokin bila sdra mengungkap "dapat beli Kentucky sebulan sekali kira sudah cukup". Bab lain saya ok, tapi bab makan ni saya cukup pilu, tambahan membabitkan keluarga dan anak-anak. Tidak apalah, hanya ALLAH yang maha segalanya, maha adil, maha saksama dan maha mengetahui. Itu hanya 3 sifat Yang Maha Esa...Justeru berdoalah selalu agar airmata akan segera berhenti dan ceria menyusul, insyALLAH.

Sdra juga ceritakan kisah, disuruh lompat, sama-samalah lompat.

Sebenarnya mereka suruh lompat kita tanya "berapa tinggi?"

Disuruh terjun, kita tanya "tak dalam kan?"

Disuruh diam, kita tanya "berapa lama?"

Disiruh tutup mata, telinga dan mulut kita tanya "lama lagikah nak kena tutup?"

Disuruh bersara kita "selamat tinggal boss". Tapi boss sebenarnya tidak besara pun, dia keluar pintu depan, masuk tingkap belakang dan dia tersenyum sendiri dan dalam hati berkata "rupa-rupa bodoh orang bernama ni, orang bodoh macam aku pun boleh memperbodohkan bernama."


Si Bodoh Yang Telah DiPerbodohkan
Teratak SiBangang,
Kampung Mangkuk Hayun
Jajahan TarohTaikKerbauAtasKepala
Negeri Kaki Lima

Anonymous said...

Keep on writing u old man. I'm young, restless and everything thrown are all a challege. So, here I am, cooking the rotten fish, so smelly but I did it anyway until I migrate to other foreign land, where people cannot be bought. All the BEST!

Anonymous said...

beberapa pekara menarik semasa pemerintahan Bekas PB atau la nie Penasihat
1. Melantik Richard Thean menjadi penasihat Audio Visual
2. Perletakan jawatan ADJ sekali gus mewujudkan BESSAR yang selama ini ditentang ADJ.
3. Memandang rendah pekerja bawahan yang tiada degree kecuali driver dan pengawal(hanya yang setia mengikut pergi memancing sahaja) .
4. Menjadikan anak syarikat bernama iaitu BESSAR sebagai anak emas.(rupa-rupanya bila pencen dia nak dok kat situ)



opss dah nak balik..besok sambung lagi

Anonymous said...

Tergerak hati untuk bertanya pasal KULBER. Setahu pakcik, syarikat usahasama antara KLSE (pada masa itu) dengan BERNAMA yang memberikan keuntungan setiap tahun dijual begitu sahaja... kenapa? Ada sesiapa tahu?

Pakcik Leman.

minggu simon lhasa said...

Tuan syed Imran,

Sebagai Union man saya rasa kecewa dengan kata-kata lokin. Apa guna pakai nama samaran kalau berani buat tuduhan. Lumpur senang di lempar, tapi yang kena tak semestinya orang yang dituju.. ia terpalit pada orang lain.

Kalau lokin ada bukti salah laku .. serahkan pada saya. Saya sanggup berdepan management jika betul ada terang bukti. Setakat lempar kata memanglah mudah. Sejuta muka surat saya boleh buat.. tetapi apa matlamatnya .. dalam dunia bertamadun kita perlukan bukti.

Bukti .. bukti .. bukti .. bukti .. itu yang diperlukan ... bukan lemparan tuduhan lidah tak bertulang.

Kalau berdepan pihak pengurusan tapi tak ada bukti kita juga yang malu. Hubungan keruh .. pekerja mungkin lebih teraniaya.

Kalau tak ada bukti dan saya buat tuduhan, itu bermakna saya menganiayai orang pula.. Walaupun saya bukan Islam, tapi tahu dosa menganiayai orang yang tak bersalah.


Kalau betul ada maklumat, hantar saja ke e-mel saya minglhasa@hotmail.com

Kita ada union ..tapi kalau orang tak mahu bekerjasama macam mana nak dapat bukti ... lihat sajalah kes rogol dan bunuh di kl ini .. banyak juga tertuduh yang lepas kerana tak cukup bukti ..

Kita union ada prinsip .. kita bukan dayus .. tapi kalau menjerit macam orang gila .. seperi anjing menyalak bukit .. buat apa ... Sekali orang mahulah dengar kita .. tapi kemudian apa jadinya ... tak ada orang nak dengar .. kita bila bersuara mesti ada kredibiliti.

Perkara mengenai union dan management .. saya taklah mahu kata disini .. sebab saya lebih suka berbincang dulu .. bertentang mata dulu .. dari meluru ke depan tanpa usul periksa.

Kita ada dapatkan clarification .. ada juga jawapan .. tapi kita tak ada bukti nak sangkal ..






Bukti .. bukti .. bukti .. di mana bukti salah laku itu saudara lokin (atau siapapun nama kamu yang sebenar). Serahkan pada mana-mana exco saya, nanti saudara akan lihat kami bertindak ..



Banyak perkara sudah diperkata di dalam MBJ dan disuarakan, dan pasti semuanya ada jawapan. samada jawapan itu betul atau tidak... hanya org yang menjawabnya saja yang tau sbb kita tiada bukti kesahihannya.

saudara lokin dan pak imran...
senangnya saudara berdua bertutur kata dari tepi seperti org tgk manchester united lawan chelsea saja.. Penonton bersorak seolah-olah boleh jaringkan gol dari mana-mana temapat dalam padang .. tapai realiti sebenar lain sekali.

tabiat ramai orang di mana juga sepertilah saudara lokin, seperti harimau mengaum bila berada di belakang .. tapi bila berdepan, ngauman itu bertukar jadi ngiau kocing kurap

samalah seperti saudara imran, dalam bernama dulu tak adapun kedengaran ngauman singanya.

pak syed, apa saya cakap bukan nak salahkan sesiapa.. bukan juga melepas dendam.. cuma mengeluh pasal adat dunia kita

diharap saudara syed dapat memberi ruang untuk kami bersuara disini.

dari ydp dan timbalan KPPB 1974

minggu simon lhasa

wan rahman

Syed Imran said...

Sdr Minggu dan Wan Rahman,

Saudara berdua sebenarnya tidak mengenali saya kerana anda jauh lebih junior. Anda kata saya tidak mengaum semasa di Bernama? Tanyalah orang lama, jika masih ada di Bernama mungkin Sdr Baki boleh sahkan, berkaitan peristiwa yang berlaku di Melaka semasa mesyuarat ketua-ketua biro dan pewarta negeri. Apa yang saya buat sehingga jawatankuasa pengurusan terpaksa mengadakan mesyuarat tergempar? Saudara berdua mana tahu, mungkin belumpun berkhidmat dengan Bernama. Tanyalah orang lama apa dah jadi dengan perjumpaan Cetusan Rasa yang hanya diadakan sekali setelah saya berucap mewakili kakitangan. Saudara Minggu dan Wan Rahman mana tahu? Pendek kata, jika tak tahu jangan lepas cakap. Sekarang saya faham kedudukan KPPB.

Lokin said...

Pak Tuan,

Terima kasih kerana memberi ruang kepada "Union men" BERNAMA untuk AKHIRNYA bersuara.

Mereka tidak mengenal Pak Tuan, juga tidak mengenali saya. Tidak "mengenali" Pak Tuan walaupun terang-terangan identiti Pak Tuan terpapar. Tidak mengenali saya kerana identiti yang rahsia. Tak apa lah, yang penting, sama-sama di sini untuk tujuan yang sama. Walaupun, the-so-called "Union men KPPB" ternyata terbabas dari landasannya. Kasihan.

Maka begitulah riwayatnya. Al kisah tabiat Si Kucing peliharaan, masakan bisa ia membunuh cencurut jalanan? Makan Si Kucing di beri tuan mana nak sama dengan Si Kucing Kurap di jalanan?

Syed Imran said...

Lokin,

Hanya simpati untuk mereka yang menjadi ahli KPPB'74.
Jika isu ini tidak ditimbulkan dalam blog ini, mereka tak akan tahu. Jadi, tak payahlah nak tunjuk lagak. Sepinggan nasi telah dihidangkan, takkan nak kena suap pulak? Semoga Minggu dan Che Wan kita faham apa yang tersirat di sebalik kata-kata itu. Kasihan!

Anonymous said...

pak syed...

sudah adat org melayu... terima kasih diberi ruang... maaf kiranya menyinggung perasaan... tak terniat dihati menyimpan dendam.... hanya luahan rasa yang terpendam... tidak boleh tidak terus berdiam...

saya hanya tersenyum lebar bila menatap warkah terbaru lokin dan balasan pak syed. awal2 lagi sudah terduga diminda ini golongan manusia apakah saudara lokin. ternyata sejarah melayu lama memang sukar untuk ditepis. melayu suka menggadaikan maruah bangsa sendiri... suka melagakan bangsa sendiri.

memang saya boleh dianggap 'anak' kepada pak syed dan juga mungkin saya 'terlalu' junior untuk lokin... tapi saya bukan hipokrik... hanya tahu menyalak dibelakang tapi didepan duduk semeja bergurau senda. mengkhianat bangsa persis talam dua muka. memang ada golongan ini dibernama yang hanya mahu menjaga periuk nasi atau sekurang2nya kenaikan pangkat...

wassalam...

wan ab rahman b wan abdullah

Syed Imran said...

Nampaknya isu KPPB'74 dah jadi isu peribadi. Ini bukan tempatnya. Jika sesiapa ingin membuat ulasan atau komen, harap tumpu kepada subjek asal. Oleh itu, komen yang berunsur "peribadi" tidak akan dilayan selepas ini. Harap maklum.

Lokin said...

Pak Tuan,

Sayang seribu kali sayang, penjelasan- penjelasan dan komen-komen ini tidak tercapai dek minda mereka yang kelabu asap ini...(sekadar meminjam kata-kata nukilan seorang pelawat ke blog ini). Maaflah.

Anonymous said...

nampaknya sekarang di bernama dah kelam kabut. GM la nie bagai pak turut. Tak tau la ada kuasa exec. pada chairman . Sampaikan GM jadi budak suruhan saja.. "YES BOS.I'm ready for serve".

Apa la nak jadi BERNAMA ni.

BAIK tutup je bernama nie.. Suruh BESSAR take over BERNAMA nie lagi baik..

Income pun masyukkkkkkkk..

iya la BESSAR kan power.. boleh buat duit.. TAK GITU GM.

KAT EDITORIAL. orang baru masuk gaji lebih tinggi dari senior.
SAKIT hati wooo. rasa nak menjerit je.
TAPi buat apa la nak jerit buat sakit tekak je.YEa tak yea kerja la macam orang gomen lain buat.

jawatan pengurus makin bertambah tambah sini.

tak tau la bawah pengurus tu ada berapa orang pekerja.

ada plak yang nak kena buang. yang nie simpati sikit..

ada pengurus yang kena main pun ada.. kena tendang kat sana sini.

mmm.. ramai sungguh pengurus kat sini yea..

Langsung HILANG fungsi BERNAMA nie..


duit pun gomen bagi.. bila lagi nak kapur... hehehehe.

nak harap makan gaji kat sini pun cukup cukup makan je.
APA la BERNAMA nie buat sampai mintak duit kat GOMEN begitu banyak.
nak renovate la, nak bukak opis baru la , nak upgrade la.. pehhhh..

Untung sungguh yea kat bernama.. macam macam boleh buat duit..

dulu masa bekas GM dulu abih renovate BERNAMA nie .. sampai kan tandas pun dia suruh tukar. elok jugak tu selesa gak staff nak melepas.

tapi kenapa yea tingkat satu tu tak buat sekali yea.. tu kalau buat tu gerenti boleh masyukkkkkkk...

BAK kata LOKIN "My sympathy to all BERNAMA staff yang tidak terbela. "

Anonymous said...

Segala macam manusia keji ada di Bernama, salah guna kuasa bermaharajalela, manusia bodoh-sombong, setakat ada pangkat pengurus rasa macam dunia dia yang punya, kesian...khayalan rupanya, sampaikan gangguan seksual pun dah berlaku.

Di Bernama ni pelik...orang bodoh yang di angkat, orang bijak pandai diketepikan. Belum tahu langit tinggi rendah, tak lama lagi jawabnya 'pindah'..

Anonymous said...

sesapa yg masih muda n mentah tu, kalau boleh cari rezeki kat tempat lain, cari lah. selagi masa masih ada.