Tuesday, February 15, 2011

Benar, kata Najib Malaysia bukan Mesir, tetapi,,,,

Perdana Menteri Datuk Seri Mohamad Najib Tun Razak dengan tegas dan penuh yakin berkata Malaysia bukan seperti Mesir yang menyaksikan kebangkitan kuasa rakyat menumbangkan pemimpinnya. Keadaan di Malaysia tidak sama dengan Mesir, antara sebabnya kita ada 1Malaysia.

Kata-kata Najib pantas disokong oleh Menteri Di JPM Tan Sri Dr Koh Tsu Khoon dan beberapa lagi rakannya dalam Kabinet.

Betul, Malaysia bukan Mesir ataupun Tunisia dan negara-negara Arab lain yang dipimpin secara autokrasi atau diktator. Benar, Malaysia mengamalkan sistem pemerintahan demokrasi ala England.

Walaupun demikian, kita tidak boleh terlalu yakin yang kebangkitan rakyat seperti yang sedang berlaku di dunia Arab tidak akan berlaku di negara kita. Kita seharusnya belajar dan selidiki sebab-musebab kenapa ianya berlaku.

Kita, yakni pentadbir negara, tidak boleh terlalu yakin yang semuanya berada dalam keadaan baik-baik belaka di negara ini. Mereka perlu melihat sama ada wujud persamaan punca-punca yang memberi kekuatan kepada rakyat Tunisia dan Mesir serta yang sedang berlaku di Algeria, Yeman, Bahrain dan Jordan.

Pemimpin-pemimpin negara berkenaan mengawal media agar menyokong pentadbiran, memutar-belit berita dan menyekat kebebasan bersuara, mereka menahan dan menghumban ke dalam penjara penentang politik, mereka mengamalkan pilih kasih atau kronisme yang jelas memperkayakan keluarga  dan pak-pak turut yang mengampu mereka, rasuah dan penyelewengan kuasa menjadi amalan biasa.

Itulah antara punca kebangkitan rakyat di dunia Arab yang sejak berpuluh tahun apabila pemimpin-pemimpin autokrasi dan kuku besi berkuasa.

Pemimpin di Malaysia perlu melihat sama ada wujud perkara-perkara tersebut di negara ini.  Telitilah dengan jujur, tulus dan ikhlas. 

Lihat kepada peranan media yang dikawal terutama media elektronik, lihak kembali kepada sekatan dan kekangan terhadap kegiatan politik, lihat kepada sekatan ke atas rakyat untuk bersuara walaupun dijamin oleh Perlembagaan tetapi dikawal pula oleh Akta Polis, Akta Keselamatan Dalam Negeri, Akta Hasutan dan sebagainya.  

Dari sudut pelaksanaan dasar, adakah ia dilaksana dengan betul, adil dan saksama kepada Ali yang bukan ahli parti politik tertentu, kepada kaum kerabat Ah Keong, kepada komuniti Raju, kepada suku kaum Tawi Seli, Langkau dan Bariang di Sarawak, kepada anak buah Kitingan, Bangkoi mahupun Datu Suluk di Sabah, kepada masyarakat pimpinan tok-tok batin di pinggir belantara.

Benar, Malaysia tidak sama Mesir. Bumi Anbia itu adalah negara yang hampir 100 peratus dihuni oleh bangsa Arab sedangkan Malaysia berbilang bangsa. Benar, rakyat Mesir mudah bersatu atas fakta satu bangsa sedangkan di Malaysia masih terikat dengan faktor kaum. Benar, dari sudut itu tidak wujud persamaan.  Tetapi dari sudut lain, banyak persamaan.

Walaupun begitu, kita tidak boleh berpeluk tubuh dan yakin yang kebangkitan rakyat menentang kerajaan tidak mungkin berlaku. Kerajaan semestinya belajar dan jadikan iktibar akan peristiwa bersejarah di Tunisia dan Mesir. Lakukan perubahan dimana perlu, perbetulkan kesilapan, mansuhkan undang-undang dan peraturan yang dilapukkan oleh kemajuan Internet, pendek kata ubah sebelum diubah.


 

4 comments:

Anonymous said...

Assalamualaikum,
Setuju sngt dgn statement Tuan Syed! Terutama sekali kat part "mengamalkan pilih kasih atau kronisme yang jelas memperkayakan keluarga dan pak-pak turut yang mengampu mereka"..

Anonymous said...

Satu lagi tersangat penting.
Jangan selalu naikkan harga minyak penyebab utama harga barang keperluan semakin mahal.
Menyusahkan rakyat terutama golongan sederhana dan miskin.
Setakat ini tak nampak pun UMNO-BN mengambil iktibar apa yang berlaku di Tunisia dan Mesir.
Perangai tetap sama tak pernah tengok nak berubah pun. Main teruk ada.

Anonymous said...

statement anak tun razak nampak sgt tk ceqedik. memang mesia tk sama mesir tapi bole jadi. KUN FAYAKUNNN.
kena yaqin...bole jadi ooooo. jgn dok wat men.

Anonymous said...

kalau diganti kerajaan adakah dijamin negara akan bebas 100% dari anasir seperti diperkatakan, tidak kot, lagi teruk ada kerana mereka 2 yang menggantikan kerajaan ini pun lagi berhantukan duit dari tanggungjawab memajukan rakyat dan negara, sila haribulan negara boleh bangkrap kerana napsu mereka yang nak berbelanja untuk menunaikan janji kepada rakyat.....