Tuesday, August 20, 2013

NAZRI AZIZ - pelantikan anaknya bangkit bantahan dan tuduhan

Menteri Pelancongan dan Kebudayaan, Datuk Seri Muhammad Nazri  Abdul Aziz, sekali lagi terbabit dalam perbalahan mengenai pelantikan anaknya selaku 'Pegawai Khas' seperti yang tercatat dalam senarai petugas di Pejabat Menteri Kementerian berkenaan. 

Jika dilihat dari sudut tertentu, sudah pasti pelantikan itu membangkitkan beberapa persoalan termasuk pilih kasih dan amalan kronisme, tetapi bagi sesetengah pihak ia tidak menjadi masalah atau melanggar peraturan. 

 Sebagai orang yang pernah berkhidmat di pejabat menteri, saya tahu bahawa pelantikan anggota keluarga tidak menjadi satu kesalahan kecuali beberapa jawatan tertentu seperti Setiausaha Akhbar, Setiausaha Sulit Kanan ataupun Setiausaha Sulit. 

 Larangan itu jelas termaktub dalam Surat Pekeliling Perkhidmatan Bil. 7 Tahun 1982 dan Bil. 10 Tahun 1983 yang masih berkuatkuasa sehingga sekarang. 

 Malah mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sendiri mengingati Menteri dan Timbalan Menteri mengenai pekeliling itu apabila beliau mendapat tahu berlaku pelanggaran pekeliling  semasa beliau menerajui pentadbiran negara. (Lihat salinan surat berkenaan di bawah ini). 

 Jelas sekali Nazri tidak melakukan kesalahan tetapi yang menjadi tanda tanya dan perdebatan ialah apa yang dikatakannya setelah pelantikan anaknya itu heboh diperkatakan terutama dalam media sosial. Ini yang dipersoalkan, bukan pelantikan yang dibuat.
Nazri seharusnys bijak menangani persoalan itu, tetapi ia tidak dilakukannya. Sekiranya beliau lebih berhati-hati sudah tentu perkara ini tidak menjadi lebih heboh dan panas.

Jawaban dan tangkisan oleh Nazri bukan mendinginkan  keadaan tetapi bak kata orang 'mencurah minyak' yang membuatkan api lebih marak. Inilah kesilapan Nazri, walaupun dia sering menyatakan yang dia seorang yang bijak dan terpelajar. 

Satu perkara lagi yang tidak seharusnya dilakukan oleh Nazri ialah meletakkan atau menyenaraikan nama anaknya itu dalam senarai pegawai pejabat menteri. Ini tidak betul kerana anak Nazri, seperti yang didakwa olehnya, bukan kakitangan kerajaan atau dibayar gaji oleh kerajaan. Oleh itu, nama anaknya tidak boleh disenaraikan sebagai kakitangan pejabat menteri.  Oleh itu, tidak salah bagi  orang ramai  mempersoalkannya.  Nazri tidak boleh melenting kerana di situ dia melakukan kesilapan.No comments: